Laden Evenementen

Jurjen Beumer Lezing door theoloog Rikko Voorberg

“Wie ben jij eigenlijk?”, werd hem gevraagd toen hij vluchtelingen onderweg in Europa ontmoette zonder dat hij kleding, voedsel of water kwam brengen. ‘Theoloog in het wild’ Rikko Voorberg ontdekte middenin situaties die gestempeld zijn door politiek, economisch of sociaal onrecht hoe belangrijk persoonlijke aandacht voor een ander is. 
Wat is de overeenkomst tussen mensen die de A12 blokkeren, mensen die uit protest tentjes neerzetten in Ter Apel en mensen die naar Lesbos vertrekken om vluchtelingen te helpen met elkaar? Frustratie over onrecht, zegt Rikko Voorberg. Frustratie en woede over onrecht zijn misschien wel de grootste drijfveren van activisme en protest. 
Toch is er nog een andere overeenkomst: op de A12, in Ter Apel én op Lesbos zijn mensen aan het spelen, muziek aan het maken en soms ook aan het bidden. De ernst gaat er dan een beetje af en een hoopvolle toekomst wordt ineens even voelbaar en zichtbaar gemaakt. Zoals Rikko Voorberg het zou noemen: mensen leven al uit wat eigenlijk nog niet kan. 
Rikko Voorberg neemt het Haarlemse publiek in zijn lezing mee op die weg, van woede naar hoop. Hij vertelt hoe zijn woede hem bij lichte feestjes op donkere plekken bracht. Hij daagt het publiek met woord, kunst en ritueel uit de eigen woede te vinden en te zoeken hoe die constructief kan worden. De lezing wordt omlijst door muziek en prachtige poëzie.

Rikko Voorberg is directeur van PopUpWerk, directeur van A World of Neighbours en creatief directeur van Graceland Festival.

Muziek- Nani Noam Vazana

Haar stem alleen al is betoverend – puur en eenvoudig, krachtig en precies. Haar tijdloze melodieën zijn doordrongen van de tradities en de emotionele reis van de migrantenbevolking. – Manchester Jazz Festival UK

Nani Noam Vazana, een Joods-Marokkaanse zangeres, componiste, pianiste en trombonist. Ze is een frisse wind door het de wereld van de jazz- en wereldmuziek. haar, tijdloze composities verbinden de oude Ladino-cultuur met ons moderne leven en zijn een unieke mix van Midden-Oosterse muziek, Noord-Afrikaanse beats & Nani’s zelf gecomponeerde Ethnic-Jazz-liedjes.

De interreligieuze gebedsoproep
Samen met de Islamitische zanger Hicham Alaari en zangeres Alice Hoolsema (Mooizaam) brengt Nani de ‘interreligieuze gebedsoproep’ ten gehore, een compositie waarin gezongen gebeden uit christendom, jodendom en islam samenvloeien tot een magisch, harmonisch geheel.

Jurjen Beumer
Jurjen Beumer (1947 – 2013) was pastor-directeur én oprichter van Stem in de Stad. Tevens was hij predikant van de Protestantse Gemeente Haarlem (PGH). Jurjen was zeer maatschappelijk betrokken bij de mensen aan de rafelranden van de stad. De vaak schrijnende verhalen die hij hoorde, waren de basis voor zijn preken en voor de vele boeken die hij schreef. Het ging altijd over engagement, over ‘solidariteit die bodem vindt in de intimiteit met God’, zoals hij het omschreef.

Praktisch
Jurjen Beumer Lezing ‘Recht uit het hart. Van woede naar hoop.’
Datum: woensdag 4 oktober 2023
Programma:
19.30 inloop
20.00 lezing
21.30 ontmoeting
Locatie: Waalse Kerk, Begijnhof 28 Haarlem

Deze lezing is een initiatief van Stem in de Stad, Stadsklooster Haarlem en de Antonius Gemeenschap.

Tickets voor deze lezing zijn verkrijgbaar via Stem in de Stad, klik hier voor de link