Laden Evenementen

Breugels penselen en klanken van het verleden | Klassiek Concert

Stadsklooster Haarlem organiseert op zaterdag 13 april een klassiek concert door Utopia Ensemble, met als thema ‘Het leven in contrast’, aan de hand van de prachtige schilderijen van Pieter Breugel de Oude. De gezongen polyfonie wordt begeleid door prachtige orgelmuziek in de Waalse Kerk te Haarlem.  

Het leven in contrast
Bruegel is de meester van tegenstellingen: goede tegen gevallen engelen, carnaval tegen vasten, een boerenbruiloft in tijden van schaarste. Deze tegenstrijdigheden van het leven neemt Utopia Ensemble vanavond mee in de muziek en toont je dat het leven zich afspeelt in contrasten.  

Ronkende namen
De muziek die 13 april te horen is, is van een aantal tijd- en streekgenoten van Pieter Bruegel. Ronkende namen als Clement Janequin, Orlando di Lasso, Jacob Clemens non Papa en Jean Richafort. 

Met de muziek wordt de sfeer van een aantal schilderijen als De Triomf van de dood, De Toren van Babel, De boerenbruiloft, De strijd tussen Vasten en Vastenavond en De val der opstandige engelen muzikaal vertaald. Devote en religieuze werken maar ook ietwat schunnige liefdesliedjes zorgen voor de juiste sfeer. 

Het concert wordt uitgevoerd door: Michaela Riener – mezzo, Bart Uvyn – contratenor, Adriaan De Koster – tenor, Lieven Termont – bariton, en Arnaud Van de Cauter – orgel. 

Over de uitvoerenden
Utopia Ensemble is een Antwerps kwintet dat vijf zangers verenigt die jarenlange ervaring genoten bij internationaal gerenommeerde ensembles. Sinds de oprichting in 2015 stond Utopia op verschillende binnenlandse en buitenlandse podia, met meer dan 60 concerten in totaal. Ondertussen bracht het ensemble vier cd’s uit.

In 2021 bracht Utopia Ensemble een cd uit bij het hoog aangeschreven oudemuzieklabel Ramée (Outhere Music) en dit voor het eerst in zijn huidige bezetting: Michaela Riener, mezzo, Bart Uvyn, countertenor, Adriaan De Koster, tenor, Lieven Termont, bariton en Guillaume Olry, bas. Begin oktober 2023 werd ook een tweede cd bij dit label gereleased. Deze jongste opname brengt de Antwerpse drukker Tielman Susato voor het voetlicht, ‘Salve Susato’. Voor dit laatste album ontving het ensemble afgelopen decemer de gerenommeerde onderscheiding Diapason d’Or , van het Franse klassieke muziekmagazine Diapason, dé referentie voor muziekkritiek van klassieke opnames. 

Zie ook: https://www.utopia-ensemble.be/

Praktisch
Datum en tijd: zaterdag 13 april 2024 | 20.15-21.30 uur
Locatie: Waalse Kerk, Begijnhof 28, 2011 HE Haarlem
Tickets: € 10,00

Ben jij in bezit van een Haarlem – of ZandvoortPas? Dan kun je gratis aan deze activiteit deelnemen. Kies dan bij het reserveren voor het ticket HaarlemPas.
Bij aanvang van de activiteit word je gevraagd je pas te tonen, neem hem dus mee! Per HaarlemPas kun je slechts 1 ticket reserveren.

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Klassiek Concert
Waalse Kerk Haarlem
10.00
138 beschikbaar
Klassiek Concert - HaarlemPas
Waalse Kerk Haarlem
0.00
13 beschikbaar