Laden Evenementen

Labyrintloop aansluitend op de Stiltemeditatie

Maak je meditatie nog krachtiger door deze combinatie van een half uur stilzijn en aansluitend een labyrint te lopen. Stadsklooster Haarlem geeft je de gelegenheid om het Chartreslabyrint te lopen in aansluiting op de stiltemeditatie in de Grote of St. Bavokerk op maandagochtend 10 juli a.s.

Labyrint
Labyrinten zijn minstens 6000 jaar oud en in de voor christelijke tijd werden ze gebruikt bij rituelen, inwijdingen, meditatie en reiniging. Je vindt ze over de hele wereld. Er liggen er veel in kathedralen, maar ook buiten in de natuur of in de stad.
Ze kunnen je helpen om je geest rustig te maken, negatieve energie los te laten en dichter bij jezelf te komen. Simpelweg door in een rustig tempo naar het midden te lopen. Je kunt niet verdwalen zoals dit in een doolhof het geval is.

Chartres Labyrint
Het Chartres Labyrint is een labyrint van elf gangen met in het midden een centrum in de vorm van een roos.

Labyrintloop
Een labyrintloop is een vorm van loopmeditatie, waarbij je een pad volgt dat je naar het centrum brengt. Het is meditatief lopen, waarbij je vooral waarneemt. Waarnemen wat je voelt: emoties maar ook fysieke reacties, of ook wel gedachtes die bij je opkomen, want het labyrint triggert reacties bij je. Je neemt je gevoelens of gedachten waar, maar gaat daar niet in mee. Je kunt af en toe stilstaan om beter te voelen, te ervaren. Je passeert anderen die stilstaan of langzamer lopen. De tijd nemen is belangrijk.

Deelnemers van de stiltemeditatie kunnen om 09.30u doorlopen naar het Chartreslabyrint dat in de viering (het kruis) van de Bavo ligt. Er brandt een kaars en er is zachte muziek aanwezig. Je ontvangt een korte uitleg over wat de loopregels zijn en op welke wijze je het beste kunt lopen. 

Daarna ga je in gepaste afstanden, na elkaar, het labyrint in. Zo loop je elkaar niet direct in de weg. Je hoort een klein belletje: het signaal dat je het labyrint in kunt gaan. Met aandacht loop je rustig naar het midden, blijft daar even om het midden te ervaren en daarna loop je dezelfde weg weer terug. 

Als je uit het labyrint bent gekomen, is het prettig om even te gaan zitten en de loop op je te laten inwerken. Als je wilt, kun je daarna nog even napraten of gewoon de kerk verlaten.
Er is plek voor 20 personen om het labyrint te lopen, dus het kan zijn dat je even moet wachten voordat je aan de beurt bent.

Intlabyrint
Deze labyrintloop wordt begeleid door Ad en Gerard van Intlabyrint.
Ad en Gerard zijn labyrintwerkers, die veel verschillende labyrintactiviteiten organiseren en er naar streven dat het labyrint meer bekendheid krijgt. Ze zijn telkens weer onder de indruk van de magie van het labyrint dat al zij geheimen nog niet heeft prijsgegeven.
Wil je meer weten?
Gerard van der Waard en Ad de Graaf: intlabyrint@gmail.com

 

Praktische informatie:
Stiltemeditatie:  maandag 10 juli 9.00 – 9.25 uur
Aansluitend: maandag 10 juli vanaf 09.30 uur start het labyrint. Je kunt tot 11.00 uur het labyrint lopen.
K
om je direct uit de ochtendmeditatie en loop je door naar het labyrint, dan betaal je niets. 
Wie na 10.00 uur komt, doet dit via de gewone ingang aan de noordzijde van de kerk en betaalt dan € 3,- entreegeld. 
Reserveren is niet nodig.