Laden Evenementen

Lezing: Denkende Vrouwen
Een kleine canon van vrouwelijke filosofen
In het kader van de Internationale Vrouwenweek is het interessant om te kijken hoe vrouwelijke denkers onze cultuur hebben beïnvloed en wat zij ons vandaag de dag te vertellen hebben. Na de lezing is er alle ruimte voor een filosofisch nagesprek.

Denkende vrouwen
Net als in de wereld van de kunst hebben ook in de filosofie vrouwen lang in de schaduw van mannen gestaan. Als je filosofieboeken openslaat kom je dan ook vooral mannennamen tegen. Kunnen vrouwen eigenlijk wel helder denken? Dat heeft men zich in de oudheid werkelijk afgevraagd.
We kennen vandaag de dag weliswaar namen als Simone de Beauvoir en Hannah Arendt en we hebben Stine Jensen op tv gezien, maar daar blijft het voor de meesten wel bij. Juist in het kader van de Internationale Vrouwenweek is het aardig om iets over de geschiedenis van het vrouwelijke denken te vernemen van de Haarlemse filosoof Jacqueline Duurland.

Vermeende achterstand
Zij belicht enkele oorzaken van de vermeende achterstand van vrouwelijke denkers en geeft een onderhoudend overzicht van interessante denksters. Gelukkig maken vrouwen een inhaalslag en mogen inzichten van bijvoorbeeld Iris Murdoch en Simone Weil zich verheugen op de belangstelling van een steeds groter publiek. Zou dat in deze tijd van storytelling ook iets met hun schrijfstijl te maken kunnen hebben? Genoeg stof om over na te denken.

Samen filosoferen
Een actueel onderwerp als dit roept natuurlijk reacties op en daarom zal er na de pauze niet alleen een mogelijkheid zijn om vragen te stellen, maar ook om samen te filosoferen over het onderwerp.

Programma:
20.00 – 21.00 uur: lezing door filosoof Jacqueline Duurland
21.00 – 21.20 uur: pauze
21.20 – 22.00 uur: filosofisch nagesprek

Over Jacqueline Duurland
Jacqueline Duurland is een filosoof die in Haarlem de Filosofiefabriek heeft opgericht. Zij geeft lezingen, colleges en cursussen voor onder meer de Vrije Academie, HOVO en de Internationale School voor Wijsbegeerte. Zij studeerde Wijsbegeerte aan de UvA en was hier ook als docent aan verbonden. In 2022 kwam haar filosofieboek ‘Vinosofie, een proeve van drinken en denken’ uit bij Boom. Jacqueline wil als publieksfilosoof op een toegankelijke manier filosofische inzichten overbrengen.

Praktisch
Kosten: €7,50 p.p.
Door: Jacqueline Duurland
Datum: dinsdag 14 maart
Tijd: 20.00- 22.00 uur
Locatie: Pletterij, Lange Herenvest 122, 2011 BX Haarlem

Ben jij in bezit van een Haarlem – of Zandvoortpas? Dan kun je gratis aan deze activiteit deelnemen. Kies dan bij het reserveren voor het ticket HaarlemPas.
Bij aanvang van de activiteit word je gevraagd je pas te tonen, neem hem dus mee! Per HaarlemPas kun je slechts 1 ticket reserveren.

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar