Laden Evenementen

I.v.m. ziekte van spoken word artiest Justin Samgar zijn wij helaas genoodzaakt om het Stilteconcert van zondag 9 oktober a.s. te annuleren.
Mocht je al kaarten voor dit concert gekocht hebben dan krijg je z.s.m. bericht van ons.

Vuur, aarde, water en licht
Schoonheid, aandacht en stilte komen samen bij de stilteconcerten van het Stadsklooster Haarlem. Met altijd muziek én stilte die elkaars evenwicht zijn, deze keer in het toepasselijke decor van de Doopsgezinde Kerk te Haarlem. Emotievolle muziek voert je weg van het luidruchtige van het bestaan en de heftigheid van alledag.

Het overkoepelende thema voor de vier stilteconcerten in het seizoen 22/23 zijn de vier elementen: vuur, aarde, water en lucht.

Programma
Thema van het eerste concert dit seizoen is Vuurzee.
Bij dit openingsconcert staat een aantal schitterende delen uit strijkkwartetten centraal.
De Falla: Danza Ritual del Fuego
Janáček: Deel 1 van strijkkwartet ‘Kreutzer Sonata’
Ravel: deel 2 van strijkkwartet

Het strijkkwartet bestaat uit de volgende topmusici uit Nederland:
Emma Breedveld en Rada Ovcharova (viool)
Emlyn Stam (altviool)
Job ter Haar (cello).

Samen met spoken word artiest Justin Samgar zullen zij de warmte en passie binnen het thema vuur laten branden.


Justin Samgar

Er zijn dit seizoen nog 3 stilteconcerten. De volgende concerten vinden plaats op zondag: 18 december 2022, en 19 maart en 21 mei 2023.

Stilteconcert
Het concert wordt uitgevoerd als een stilteconcert. Dit houdt in dat er geen applaus is tussen de stukken zodat de muziek en voordrachten blijven nazinderen bij de toehoorder. Ook de stilte wordt zo onderdeel van het concert, wat een zeer bijzondere ervaring teweegbrengt in het ervaren van de muziek.


fotografie: Jaap Kroon

Uitvoerenden

Justin Samgar is een bekend spoken word artiest, schrijver, dichter, storyteller en woordkunstenaar. Hij staat sinds 2009 op het podium en treedt op festivals op in heel Nederland en in theaters en poppodia. Daarnaast heeft hij diverse tv-optredens verzorgd. Momenteel werkt hij aan een nieuw spoken word album en een theatershow genaamd KARAKTER. Je onthoudt Justin door zijn sympathieke stemgeluid en het hypnotiserende ritme in zijn voordracht.

Violist Emmy Breedveld was enkele jaren eerste violist en artistiek leider van het Escher Ensemble voordat ze ging spelen in Carel Kraayenhof’s Sexteto Canyengue. Met dit ensemble stond ze op podia over de hele wereld en maakte ze diverse radio-, tv- en cd-opnames. In 2014 richtte ze Trio Escapada op. Met dit trio speelt ze tango, eigen composities en improvisaties. Ze speelt ook in het reArt ensemble voor Turkse muziek, in het Ives Ensemble en in ensemble NAP (Nieuw Amsterdams Peil). Ze is als viooldocente verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en aan de Muziekschool Amsterdam. Daarnaast componeert en arrangeert ze voor diverse bezettingen.

Violist Rada Ovcharova is actief als kamermusicus en treedt regelmatig door heel Nederland en Europa op. Zij heeft talloze opnames voor radio en televisie gemaakt in zowel Nederland als Bulgarije. Zij verscheen als soliste bij het Nationaal Jeugd Orkest van Bulgarije en het Delft Symfonie Orkest. Ze is sinds 2009 lid van het New European Ensemble waarmee ze hedendaagse muziek uitvoert en samenwerkt met componisten. Rada is ook violiste van Ysaÿe Strijktrio waarmee ze twee cd’s heeft opgenomen. Ze speelt op een viool uit 1791 van Andreas Gisalberti.

Altviolist Emlyn Stam is actief als kamermusicus, solist en orkestmusicus en treedt regelmatig door heel Nederland en Europa op. Hij heeft zeven jaar als plaatsvervangend aanvoerder altviool bij het Residentie Orkest in Den Haag onder Neeme Järvi gewerkt. Verdere orkest optredens maakte hij als gast-aanvoerder bij verschillende gerenommeerde internationale orkesten en was reeds solist bij het Amsterdam Symphony Orchestra en het Schönberg Ensemble onder Reinbert de Leeuw. Verder speelt hij regelmatig concerten als lid van het Ysaÿe Trio en is ook lid en artistiek coördinator van het New European Ensemble

Cellist Job ter Haar bleek op zesjarige leeftijd al een talent voor de cello en kamermuziek te hebben. Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en trad tijdens zijn studie al veelvuldig op met het prijswinnende Strijktrio Holland en het Ives Ensemble, van welk ensemble hij nog altijd de vaste cellist is. Ook begon in die tijd zijn belangstelling voor historische instrumenten en uitvoeringspraktijk. Met zijn barokensemble Musica ad Rhenum nam hij een groot aantal CDs op. Sinds een aantal jaren verdiept hij zich meer en meer in de klassieke en vroegromantische stijl in de Van Swieten Society. Daarnaast geeft hij les en is hij artistiek researcher bij Codarts en RASL.

Kloosterwandeling
Voorafgaand aan het concert kun je ook deelnemen aan onze Kloosterwandeling door de stad.
Deze wandeling start bij ons kantoor op de Oude Groenmarkt 7 en eindigt op de plek van het concert.