Laden Evenementen

Teken- en bewegingsworkshop over de sterren 

Je kent vast het overweldigende gevoel van omhoog staren in een heldere nacht. Met honderden sterren en de magie van het onbekende dat imponeert. Kunnen we hier ook met ons denken iets van begrijpen? Jazeker! Ga mee op ontdekkingsreis naar de sterren in deze leuke, interactieve workshop. Je leert over je oriëntatie aan de hemel, de betekenis van de Poolster, een geocentrisch- versus een heliocentrisch wereldbeeld, de sterrenbeelden en de maan en de planeten. En dat door het vooral zelf te beleven en te ervaren.

Tekenen en bewegen
In deze workshop gaan we vooral tekenen en bewegen. Na een korte inleiding over welke sterrenbeelden goed zichtbaar zijn aan de hemel, gaan we deze ook zelf tekenen. Je leert over de oorsprong van hun namen, waaraan je je kunt oriënteren bij het kijken in het donker en hoe ontdekkingsreizigers dat 500 jaar geleden deden zonder TomTom.

Daarna word je fysiek meegenomen in de bewegingen van de zon, de aarde, de maan en onze naaste planeten. We komen dus ook allemaal van onze stoel deze avond en worden even zelf de zon of maan of een planeet, die om andere planeten draait. Het verruimt je begrip van het sterrenstelsel enorm en maakt het abstracte gegeven van ons sterrenstelsel juist heel begrijpelijk en concreet. Ook ga je door deze workshop weer helemaal ervaren hoe groot het sterrenstelsel is en hoe nietig de mens eigenlijk is.

Een zeer bijzondere avond, die wordt afgesloten met een uitwisseling van ervaringen.

Deze workshop wordt gegeven door Frithjof de Zwart. Hij doorliep de Vrije Pedagogische Academie en aansluitend de Meubelmakersvakschool te Amsterdam. Enkele jaren later behaalde hij ook de vakrichting techniek 2e graad. 

Al beschikte hij aan het eind van zijn studietijd over alle benodigde diploma’s om zich als zelfstandig meubelmaker te vestigen trok het docentschap uiteindelijk veel sterker. Vanaf 1986 heeft hij zonder onderbreking lesgegeven (waaronder altijd ook houtbewerking) op diverse vrije basisscholen (Bilthoven, Amstelveen, Dordrecht, Gouda) en vrije middelbare scholen (Rotterdam, Amsterdam, Haarlem). Ook geef hij sinds een aantal jaar regelmatig avondcursussen én workshops van één dag aan ouders en andere belangstellenden. Daarnaast ook cursussen aan vakgenoten uit de Vrije School-wereld in Europa. 

Frithjof geeft al jaren ook les over het sterrenstelsel aan zijn studenten, omdat dit zijn persoonlijke passie is.  

Meer informatie op: https://houtmotief.nl/  

Praktisch
Datum en tijd: Donderdag 11 juli 2024 | 19.30-21.30 uur
Ticket: € 10,00
Locatie: Van Dam Huis, Prinsen Bolwerk 3b, 2011 MA Haarlem

Ben jij in bezit van een Haarlem – of ZandvoortPas? Dan kun je gratis aan deze activiteit deelnemen. Kies dan bij het reserveren voor het ticket HaarlemPas.
Bij aanvang van de activiteit word je gevraagd je pas te tonen, neem hem dus mee! Per HaarlemPas kun je slechts 1 ticket reserveren.

fotografie: Jaap Kroon

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Thuis onder de sterren
Van Dam Huis Haarlem
10.00
30 beschikbaar
Thuis onder de sterren - HaarlemPas
Van Dam Huis Haarlem
0.00
2 beschikbaar