Laden Evenementen

Vier Filosofische Gesprekken over De Kloof

De Kloof
In vier bijeenkomsten gaan we deze keer in gesprek over het thema “de kloof”. We maken ons zorgen over kloven: tussen hoog opgeleiden en arbeiders, tussen milieu-extremisten en aartsconservatieven, tussen onszelf en mensen uit andere culturen, en tussen de haves and de have-nots. Worden de kloven groter? Versplintert onze samenleving en zijn we gedoemd de ander af te stoten in onbegrip? Hoe kunnen we de kloven nog overbruggen?

Avond 1
We zullen in de eerste bijeenkomst stil staan bij de vraag wat een “kloof” eigenlijk is. Waar komen kloven voor in onze samenleving en hoe ontstaan en groeien ze? Zijn er verschillende soorten kloven: wijd, diep, stijl, gevaarlijk? Wat bevindt zich aan weerszijden van de kloof en wat zit binnenin? Wat maakt een kloof onoverbrugbaar?

Avond 2
De tweede avond vragen we ons af of een kloof automatisch een probleem is; zijn kloven altijd slecht? Wat gebeurt er met mensen aan weerszijden van (en binnenin) de kloof? Is het spreken over kloven sowieso wel een goed idee?

Avond 3
In de derde bijeenkomst nemen we nog wat meer afstand: waar komt dat hele idee van ‘kloven’ eigenlijk vandaan? Kunnen we ook nog anders nadenken over verschillen in onze samenleving dan vanuit een angst voor kloven, en hoe dan? Wat zou zo’n alternatief doen met ons en onze maatschappij?

Avond 4 met stadsdominee Tom de Haan
Tijdens de laatste bijeenkomst onderzoeken we wat een kloof inhoudt vanuit een spiritueel gedachtengoed. Hiervoor nodigen we een gast uit: Tom de Haan, een theoloog. Voor deze laatste bijeenkomst vragen we alle deelnemers zelf ook een gast mee te nemen (partner, vriend(in), buur, etc.), zodat we ons gesprek over kloven nog kunnen verdiepen en kloven kunnen overbruggen! We sluiten af met een borreltje en snuffelen door de boekwinkel.

De gesprekken richten zich op het denken zelf, het gaat er niet om wat je weet of wie er gelijk heeft. We spreken open en gelijkwaardig en proberen elkaar te inspireren. Zo maken we de ‘grote vragen’ samen behapbaar. Er wordt een interactieve werkvorm gehanteerd met oefeningen rondom het thema ‘De Kloof’. Verder zijn de 4 avonden alleen als reeks te volgen en zijn geschikt voor iedereen met een interesse in denken. Een hoog opleidingsniveau is dus zekere geen vereiste. 

Praktisch
Deze filosofiereeks bestaat uit 4 bijeenkomsten en vindt plaats op dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur en is alleen als gehele reeks te volgen.
Prijs: € 80,00 voor de hele reeks.
Data: 21/11, 28/11, 12/12, 19/12
Locatie: Athenaeum Boekhandel Haarlem, Gedempte Oude Gracht 70, 2011 GT Haarlem

Deze reeks wordt verzorgd door: Jean Philippe de Jong
Hij is opgeleid als filosoof, wetenschapper en arts en helpt organisaties al 20 jaar om beter na te denken. De Jong legt de onderliggende mechanismes van problemen bloot, stelt de juiste diagnose en geeft advies hoe het beter kan. In 2012 richtte hij zijn eigen adviesbureau Metota, bureau voor wetenschap en filosofie op.

Jean Philippe werkt vooral voor overheden, onderzoeksinstellingen, ziekenhuizen en NGO’s. Ook trainde hij vele honderden mensen in helder denken over maatschappelijke, wetenschappelijke en professionele vraagstukken. Een belangrijk onderdeel van deze trainingen is het aanleren van ‘denkgereedschap’.
De Jong woont sinds 2014 met veel plezier in Haarlem met zijn gezin.

Ben jij in bezit van een Haarlem – of Zandvoortpas? Dan kun je gratis aan deze activiteit deelnemen. Kies dan bij het reserveren voor het ticket HaarlemPas.
Bij aanvang van de activiteit word je gevraagd je pas te tonen, neem hem dus mee! Per HaarlemPas kun je slechts 1 ticket reserveren.

Fotografie: Jaap Kroon

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar