Laden Evenementen

Vier Filosofische Gesprekken over Eindigheid

Eindigheid
In vier bijeenkomsten gaan we in gesprek over “eindigheid”. We maken ons zorgen over de eindigheid: de eindigheid van onze hulpbronnen en de aarde, de eindigheid van ons eigen leven, de eindigheid van onze invloedsfeer en kennis, en heel praktisch: de eindigheid van onze tijd (we komen tijd tekort) en bezittingen (spullen gaan kapot). Komt het einde steeds naderbij; van onszelf, van onze maatschappij, van de mensheid? Waarom zijn we daar bang voor? Is alles eindig of bestaat de eeuwigheid ook nog ergens? Hoe kunnen we goed omgaan met het idee van eindigheid? 

Avond 1
We zullen in de eerste bijeenkomst stil staan bij de vraag wat “eindigheid” eigenlijk is. Welke dingen zijn eigenlijk allemaal eindig, en zijn sommige dingen juist eeuwig? Hoe komt dat? Zijn er verschillende vormen van eindigheid: hoe snel komt het eind in zicht en kan iets ook een beetje eindig zijn? Wat gebeurt er precies op het einde en komt er nog iets na het einde? 

Avond 2
De tweede avond vragen we ons af of eindigheid automatisch een probleem is; is het altijd erg dat iets een einde heeft? Wanneer wel en wanneer niet? Wat gebeurt er met onszelf als we denken over eindigheid? Is spreken over eindigheid sowieso wel een goed idee? 

Avond 3
In de derde bijeenkomst nemen we nog wat meer afstand: waar komt dat hele idee van ‘eindigheid’ eigenlijk vandaan? Moeten we bang zijn voor de eindigheid of kunnen we deze ook omarmen? Kunnen we ook nog anders over ons leven en de wereld nadenken dan in termen van eindigheid? Hoe dan, en waar zou dat toe leiden? 

Avond 4, met gastspreker Astrid Kodde, huisarts/palliatief arts
Tijdens de laatste bijeenkomst onderzoeken we wat de eindigheid van het leven betekent in de praktijk. Hiervoor nodigen we een gast uit: Astrid Kodde, een huisarts/ palliatief arts met veel kennis van de laatste levensfase. Voor deze laatste bijeenkomst vragen we alle deelnemers zelf ook een gast mee te nemen (partner, vriend(in), buur, etc.), zodat we ons gesprek over eindigheid nog kunnen verdiepen en het gesprek niet ten einde komt na deze cyclus! We sluiten af met een borreltje en snuffelen door de boekwinkel. 

We spreken open en gelijkwaardig en proberen elkaar te inspireren. Zo maken we de ‘grote vragen’ samen behapbaar. Er wordt een interactieve werkvorm gehanteerd met oefeningen rondom het thema ‘Eindigheid’. Verder zijn de 4 avonden alleen als reeks te volgen en zijn geschikt voor iedereen, een hoog opleidingsniveau is dus zekere geen vereiste. 

Praktisch
Deze filosofiereeks bestaat uit 4 bijeenkomsten en vindt plaats op dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur en is alleen als gehele reeks te volgen.
Prijs: € 80,00 voor de hele reeks.
Data: 30/01, 06/02, 13/02, 27/02/2024
Locatie: Athenaeum Boekhandel Haarlem, Gedempte Oude Gracht 70, 2011 GT Haarlem

Filosofie-tip
Kijk ook eens naar de Filosofiereeks over ‘Denk het zelf’ die op 28/03 van start gaat.

Deze reeks wordt verzorgd door: Jean Philippe de Jong
Hij is opgeleid als filosoof, wetenschapper en arts en helpt organisaties al 20 jaar om beter na te denken. De Jong legt de onderliggende mechanismes van problemen bloot, stelt de juiste diagnose en geeft advies hoe het beter kan. In 2012 richtte hij zijn eigen adviesbureau Metota, bureau voor wetenschap en filosofie op.

Jean Philippe werkt vooral voor overheden, onderzoeksinstellingen, ziekenhuizen en NGO’s. Ook trainde hij vele honderden mensen in helder denken over maatschappelijke, wetenschappelijke en professionele vraagstukken. Een belangrijk onderdeel van deze trainingen is het aanleren van ‘denkgereedschap’.
De Jong woont sinds 2014 met veel plezier in Haarlem met zijn gezin.

Ben jij in bezit van een Haarlem – of Zandvoortpas? Dan kun je gratis aan deze activiteit deelnemen. Kies dan bij het reserveren voor het ticket HaarlemPas.
Bij aanvang van de activiteit word je gevraagd je pas te tonen, neem hem dus mee! Per HaarlemPas kun je slechts 1 ticket reserveren.

Fotografie: Jaap Kroon

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Filosofiereeks - Eindigheid
Athenaeum Boekhandel
80.00
10 beschikbaar
Filosofiereeks - Eindigheid- HaarlemPas
Athenaeum Boekhandel
0.00
1 beschikbaar