Laden Evenementen

Labyrintlopen op Wereld Labyrint Dag
Loop het bijzondere labyrint van Amiens op zaterdag 6 mei 2023 tijdens Wereld Labyrint Dag. Voel je welkom om de ervaring op te doen van labyrint lopen in de Grote of St. Bavokerk.

Labyrint
Labyrinten zijn minstens 6000 jaar oud en in de voor christelijke tijd werden ze gebruikt bij rituelen, inwijdingen, meditatie en reiniging. Je vindt ze over de hele wereld. Er liggen er veel in kathedralen, maar ook buiten in de natuur of in de stad.
Ze kunnen je helpen om je geest rustig te maken, negatieve energie los te laten en dichter bij jezelf te komen. Simpelweg door in een rustig tempo naar het midden te lopen. Je kunt niet verdwalen zoals dit in een doolhof het geval is.

Labyrint van Amiens
Vandaag lopen we het labyrint van Amiens. Dit is een achthoekig kerklabyrint gevormd door de stoep van het schip in de Kathedraal d’Amiens in Frankrijk. Het werd in 1288 in het midden van het schip geplaatst door de bouwmeester Renaud de Cormont. Met een lengte van 234 meter moest het pad van het labyrint door de gelovigen op hun knieën worden gevolgd, wat voor hen een soort vervanging vormde voor de pelgrimstocht naar het Heilige Land. Het centrum van het labyrint werd “Hemel” of “Hemels Jeruzalem” genoemd.

Labyrintloop
Een labyrintloop is een vorm van loopmeditatie, waarbij je een pad volgt dat je naar het centrum brengt. Het is meditatief lopen, waarbij je vooral waarneemt. Waarnemen wat je voelt: emoties maar ook fysieke reacties, of ook wel gedachtes die bij je opkomen, want het labyrint triggert reacties bij je. Je neemt je gevoelens of gedachten waar, maar gaat daar niet in mee. Je kunt af en toe stilstaan om beter te voelen, te ervaren. Je passeert anderen die stilstaan of langzamer lopen. De tijd nemen is belangrijk.

Je ontvangt bij aanvang een korte uitleg over wat de loopregels zijn en op welke wijze je het beste kunt lopen. Daarna ga je in gepaste afstanden, na elkaar, het labyrint in. Zo loop je elkaar niet direct in de weg. Je hoort een klein belletje: het signaal dat je het labyrint in kunt gaan. Met aandacht loop je rustig naar het midden, blijft daar even om het midden te ervaren en daarna loop je dezelfde weg weer terug.

Als je uit het labyrint bent gekomen, is het prettig om even te gaan zitten en de loop op je te laten inwerken. Als je wilt, kun je daarna nog even napraten of gewoon de kerk verlaten.

Om 12.30 uur start een korte workshop ‘Walk as one, at one’, waarbij we met een groep gelijktijdig het labyrint lopen. Je mag hieraan vrijblijvend meedoen. Vind je het fijner om echt alleen het labyrint te lopen, dan kan dat voor of na deze workshop.

 

Intlabyrint
Deze labyrintloop wordt begeleid door Gerard van der Waard van Intlabyrint.
Ad en Gerard zijn labyrintwerkers, die veel verschillende labyrintactiviteiten organiseren en er naar streven dat het labyrint meer bekendheid krijgt. Ze zijn telkens weer onder de indruk van de magie van het labyrint dat al zij geheimen nog niet heeft prijsgegeven.
Wil je meer weten?
Gerard van der Waard en Ad de Graaf: intlabyrint@gmail.com

 

Praktische informatie:
Zaterdag 6 mei 2023, 10.30 – 16.30 uur. Met om 12.30 uur de gezamenlijke loop.
Reserveren is niet nodig.

Let op: Het labyrintlopen is gratis, maar de entree voor de kerk bedraagt €4,-.