Laden Evenementen

Vier Filosofische Gesprekken over het thema: Vreemd

Bij Stadsklooster Haarlem heeft filosofie ook een plek. Filosoferen over en stil staan bij grote thema’s van het leven is zeer zingevend. Hoe mooi is het om dat te doen in verbinding met anderen, met ruimte en aandacht om te horen wat anderen vinden. Zodat je je eigen manier van denken kan toetsen, bij kan stellen en helderder kan krijgen door middel van uitwisseling en gesprek. We bieden dit aan in een reeks van 4 filosofische gesprekken. Ditmaal over het thema: Vreemd.

Vreemd
In vier bijeenkomsten gaan we in gesprek over ‘vreemd’. We maken ons zorgen over dingen die vreemd zijn, maar zijn er ook vaak in geïnteresseerd: we zijn bang voor vreemdelingen, maar willen wel vreemde culturen ontdekken. We willen niet vreemd gevonden worden, maar tegelijkertijd willen we niet gewoontjes zijn en zoeken we naar originaliteit. We kunnen vervreemden van vrienden of partners, maar het andere in de ander kan ook juist inspireren. Vervreemden we van onszelf? Vervreemden we van de natuur? In deze reeks van 4 gesprekken duiken we samen in deze wereld en vragen ons af wat vreemd eigenlijk inhoudt en wat het ons kan tonen.

Avond 1
We zullen in de eerste bijeenkomst stil staan bij de vraag wat ‘vreemd’ eigenlijk is. Welke dingen zijn eigenlijk allemaal vreemd en wat is juist niet vreemd? Hoe komt dat? Zijn er verschillende vormen van vreemd: hoe vreemd kan iets zijn? Op welke manier kan iets vreemd zijn? Wat is er vreemd aan onszelf?

Avond 2
De tweede avond vragen we ons af of vreemd goeds of iets slechts is; wanneer wel en wanneer niet? Wat gebeurt er met onszelf als we denken in termen van vreemd? Moeten we bang zijn voor vreemd of het juist omarmen?

Avond 3
In de derde bijeenkomst nemen we nog wat meer afstand: Is spreken over vreemd sowieso wel een goed idee? Waar komt dat idee van “vreemd” vandaan? Kunnen we beter op een andere manier denken over anderen en de wereld dan in termen van vreemd? Hoe dan, en waar zou dat toe leiden?

Avond 4 met gastspreker Joost van den Bogert van Stem in de Stad
Tijdens de laatste bijeenkomst onderzoeken we wat vreemd betekent in de praktijk. Hoe vergaat het mensen die vreemd gevonden worden? Hoe maak je contact met en help je die ‘vreemde’? Hiervoor nodigen we een gast uit: Joost van den Bogert, pastoraal manager van Stem in de Stad, een organisatie die zich inzet voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en die niet altijd gehoord of gezien worden.

We spreken open en gelijkwaardig en proberen elkaar te inspireren. Zo maken we de ‘grote vragen’ samen behapbaar. De 4 avonden zijn alleen als reeks te volgen en zijn geschikt voor iedereen, een hoog opleidingsniveau is dus zekere geen vereiste.

Praktisch
Deze filosofiereeks bestaat uit 4 bijeenkomsten en vindt plaats op dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur en is alleen als gehele reeks te volgen.
Prijs: € 80,00 voor de hele reeks.
Data: 21/05, 28/05, 04/06 en 11/06/2024
Locatie: Athenaeum Boekhandel Haarlem, Gedempte Oude Gracht 70, 2011 GT Haarlem

Deze reeks wordt verzorgd door: Jean Philippe de Jong
Hij is opgeleid als filosoof, wetenschapper en arts en helpt organisaties al 20 jaar om beter na te denken. De Jong legt de onderliggende mechanismes van problemen bloot, stelt de juiste diagnose en geeft advies hoe het beter kan. In 2012 richtte hij zijn eigen adviesbureau Metota, bureau voor wetenschap en filosofie op. https://www.linkedin.com/in/jeanphilippedejong/

Jean Philippe werkt vooral voor overheden, onderzoeksinstellingen, ziekenhuizen en NGO’s. Ook trainde hij vele honderden mensen in helder denken over maatschappelijke, wetenschappelijke en professionele vraagstukken. Een belangrijk onderdeel van deze trainingen is het aanleren van ‘denkgereedschap’.
De Jong woont sinds 2014 met veel plezier in Haarlem met zijn gezin.

Ben jij in bezit van een Haarlem – of Zandvoortpas? Dan kun je gratis aan deze activiteit deelnemen. Kies dan bij het reserveren voor het ticket HaarlemPas.
Bij aanvang van de activiteit word je gevraagd je pas te tonen, neem hem dus mee! Per HaarlemPas kun je slechts 1 ticket reserveren.

Fotografie: Jaap Kroon

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Filosofische Gesprekken | Vreemd
Athenaeum Boekhandel
80.00
6 beschikbaar
Filosofische Gesprekken | HaarlemPas
Athenaeum Boekhandel
0.00
1 beschikbaar