Jurjen Beumer lezing 2023

Recht uit het hart. Van woede naar hoop’

Rikko Voorberg houdt op 4 oktober 2023 om 20.00 in de Waalse Kerk in Haarlem de Jurjen Beumerlezing

“Wie ben jij eigenlijk?”, werd hem gevraagd toen hij vluchtelingen onderweg in Europa ontmoette zonder dat hij kleding, voedsel of water kwam brengen. ‘Theoloog in het wild’ Rikko Voorberg ontdekte middenin situaties die gestempeld zijn door politiek, economisch of sociaal onrecht hoe belangrijk persoonlijke aandacht voor een ander is.

Wat is de overeenkomst tussen mensen die de A12 blokkeren, mensen die uit protest tentjes neerzetten in Ter Apel en mensen die naar Lesbos vertrekken om vluchtelingen te helpen met elkaar? Frustratie over onrecht, zegt Rikko Voorberg. Frustratie en woede over onrecht zijn misschien wel de grootste drijfveren van activisme en protest. 
Toch is er nog een andere overeenkomst: op de A12, in Ter Apel én op Lesbos zijn mensen aan het spelen, muziek aan het maken en soms ook aan het bidden. De ernst gaat er dan een beetje af en een hoopvolle toekomst wordt ineens even voelbaar en zichtbaar gemaakt. Zoals Rikko Voorberg het zou noemen: mensen leven al uit wat eigenlijk nog niet kan. 
Rikko Voorberg neemt het Haarlemse publiek in zijn lezing mee op die weg, van woede naar hoop. Hij vertelt hoe zijn woede hem bij lichte feestjes op donkere plekken bracht. Hij daagt het publiek met woord, kunst en ritueel uit de eigen woede te vinden en te zoeken hoe die constructief kan worden. De lezing wordt omlijst door muziek en prachtige poëzie.
 

De Jurjen Beumerlezing is een initiatief van Stem in de Stad, Stadsklooster Haarlem en de Antonius Gemeenschap.

Voor tickets en info hierbij de link naar onze site.